W październiku, podopieczni Filii Powiatowego Ośrodka Wsparcia dla Osób z Zaburzeniami Psychicznymi w Trzyniku mieli okazję brać udział w projekcie pod nazwą „Warsztaty kulinarne od pomysłu do produktu”. Celem projektu było pokazanie tradycyjnej, regionalnej kuchni, poznanie nowych smaków tworzonych ze znanych nam, lokalnych produktów. Próbowaliśmy konfitur domowej roboty, ogórków przetworzonych na różne sposoby.
Podczas warsztatów kulinarnych mieliśmy możliwość wykonania cukierków „Rafaello”, które smakiem i wyglądem niczym nie odbiegają od tych oryginalnych. Zrobiliśmy także blok czekoladowy oraz ocet jabłkowy. Dowiedzieliśmy się jak wyprodukować coś dobrego do zjedzenia, ale także do sprzedania.
Braliśmy także udział w uroczystym zakończeniu warsztatów, które odbyło się w Gminnym Ośrodku Kultury w Ustroniu Morskim. Mieliśmy okazję podziękować Organizatorom warsztatów za przekazaną wiedzę oraz skosztować pysznych specjałów domowej kuchni.