Przetwory na zimę to znakomity sposób na zatrzymanie smaków lata w słoiczkach. Korzystając z dóbr natury, znajdujących się w naszym ogrodzie podopieczni filii Powiatowego Ośrodka Wsparcia dla Osób z Zaburzeniami Psychicznymi w Trzyniku przygotowali pyszne dżemy, powidła i konfitury.
Nasza jabłonka w tym roku obrodziła jak nigdy. Oberwano kilkadziesiąt kilogramów owoców, z których powstały dżemy i musy.
Postanowiliśmy poszerzyć spektrum smaku i tak oto, do jabłka dołączyła koralowa królowa – jarzębina. W taki właśnie sposób powstała wyjątkowa konfitura jarzębinowo – jabłkowa.
Poza kulinarnym zastosowaniem nie mogło zabraknąć tradycyjnych korali z jarzębiny, które nasi uczestnicy wykonali jako upominki dla swoich bliskich.
W pracowni kulinarnej nie zapomnieliśmy o śliwie. Wysmażyliśmy z niej pyszne powidła.
W tworzeniu zapasów na zimę wykorzystaliśmy również czarny bez, z którego powstał sok i powidła. Z kolei z kwiatów dzikiego bzu przyrządziliśmy syrop o wyjątkowo orzeźwiającym smaku. Jest to doskonały dodatek do wody czy herbaty. Poza walorami smakowymi syrop wzmacnia osłabiony organizm, wspomaga go także w walce z przeziębieniem.
Jak widać, jesteśmy gotowi na przyjście zimy!