Tłusty czwartek

Tłusty czwartek to najsłodszy dzień w roku, który rozpoczyna ostatni tydzień karnawału.
Skąd w naszej tradycji wziął się ten zwyczaj?
Jedna z teorii dotycząca tłustego czwartku sięga czasów pogaństwa. W tym dniu świętowano odejście zimy i nastanie wiosny. Ucztowanie polegało między innymi na jedzeniu tłustych, mięsnych potraw. W dawnej Polsce objadano się pączkami z ciasta chlebowego, nadziewanymi słoniną, boczkiem i mięsem. Zwyczaj jedzenia słodkich pączków pojawił się około XVI wieku i przetrwał do dziś. Wtedy jednak zamiast konfitury w pączku można było znaleźć orzeszki lub migdały. Dziś, oprócz pączków, na naszych stołach goszczą także faworki, zwane w niektórych regionach Polski chrustami.
Podopieczni Filii Powiatowego Ośrodka Wsparcia dla Osób z Zaburzeniami Psychicznymi w Trzyniku przygotowali na ten dzień także inne słodkości.. ciasta z karmelem, bitą śmietaną i migdałami, tort bezowy z malinami, babkę jogurtową z czekoladą… Słodkości było dziś u nas pod dostatkiem. Według przesądów w tłusty czwartek każdy powinien zjeść przynajmniej jednego pączka- przesądni specjalnie nie jesteśmy ale pączki zjedliśmy.